luni, 30 mai 2011

Pestera Ursilor

Wikipedia spune asa:
''Peştera Urşilor a fost descoperită în 1975, cu ocazia unei dinamitări executate la cariera de marmură din zonă. Este unul dintre principalele obiective turistice ale Munţilor Apuseni, ea aflându-se în judeţul Bihor, în imediata apropiere a localităţii Chişcău, comuna Pietroasa, la o altitudine de 482 m.Interiorul se distinge prin diversitatea formaţiunilor de stalactite şi stalagmite existente, ca şi prin cantitatea impresionantă de urme şi fosile ale ursului de cavernă - Ursus spelaeus - care a dispărut acum 15.000 de ani. Pe lângă acesta au mai fost descoperite şi fosile de capră neagră, ibex, leu şi hienă de peşteră. La intrarea în peşteră se află un pavilion, compus dintr-o sală de aşteptare, casa de bilete, un bar, un mic muzeu speologic şi un stand cu suveniruri şi obiecte artizanale specifice zonei.
Cu o lungime de peste 1.500 m, peştera se compune din galerii aflate pe două nivele: prima galerie, cea superioară, în lungime de 488 de metri poate fi vizitată de turişti, iar cea de-a doua, lungă de 521 m este rezervată cercetărilor ştiinţifice.''
Eu spun ca e pacat sa ratati asa ceva.Interesanta la aceasta pestera mi s-a parut a fi temperatura constanta de 10 grade tot timpul anului.Intunecoasa si rece pe timp de vara,pestera ni s-a parut o iesire din cotidian foarte potrivita pentru o duminica.Baietii mei au fost absolut incantati de povestirile ghidului referitoare la ursi.De semnalat faptul ca ghidul te preia impreuna cu un grup de vizitatori,are grija de siguranta ta si a pesterii -care trebuie protejata-,si te tine in alerta prin prezentarea amanuntita a fiecarei galerii in parte.
In concediu,vacanta sau doar intr-un weekend,vei gasi acolo relaxare.
Si daca doresti suveniruri,sucuri naturale,tarii,branzeturi specifice zonei,gasesti la iesirea din pestera o sumedenie de tarabe pline cu de toate.
Atasez cateva poze ,mai reusite sau mai putin reusite:
 

Un comentariu:

Daca vrei sa imi lasi un mesaj,promit sa raspund rapid!